Tlačové správy

Ďalší ročník súťaže PREFABRICATION GOES CREATIVE je vyhlásený

09.09.2024

Slovenská technická univerzita v Bratislave v spolupráci so Slovenskou radou pre zelené budovy (SKGBC) a spoločnosťou Peikko Slovakia vyhlásili 3. ročník súťaže pre mladých architektov PREFABRICATION GOES CREATIVE. Študenti architektonických škôl majú opäť možnosť dokázať, že prefabrikácia neznamená uniformitu a realizáciu kreatívnych nápadov umožňujú aj typizované riešenia. Súťaž nadväzuje na úspešné predchádzajúce ročníky a je otvorená pre študentov všetkých architektonických vysokých škôl na Slovensku.

Témou aktuálneho ročníka súťaže je návrh občianskej stavby situovanej v ľubovoľnej lokalite a navrhnutej v zmysle troch hodnôt Nového európskeho Bauhausu, ktorými sú udržateľnosť, inklúzia a zmysel pre krásu prostredníctvom prefabrikovaného konštrukčného systému fínskej spoločnosti Peikko.

Do súťaže sa môžu zapojiť študenti prvého a druhého stupňa štúdia univerzít na Slovensku. Súťažiť sa bude v 2 kategóriách: Architektúra a Konštrukcie pozemných stavieb, pričom jeden projekt môže byť prihlásený len do jednej kategórie. Študenti majú na prípravu a odovzdanie projektov čas do mája 2025.


Návrhy bude posudzovať hodnotiaca komisia podľa 5 hlavných kritérií:

  • Lokalita: Analýza urbanistických vzťahov a zohľadnenie genia loci prostredia riešenej lokality. Návrh verejných priestorov zvoleného druhu občianskej stavby i vo vzťahu k ich hierarchii a štruktúre v území.
  • Architektúra: Idea, nápad, fantázia, invencia. Filozofia a hmotovo-priestorový koncept návrhu. Rešpektovanie lokality, regionality a materiality navrhovanej architektúry. Funkcia, prevádzka a dispozičné riešenie objektu.

  • Prefabrikácia: Aplikácia prvkov prefabrikácie rôznej materiálovej bázy s prihliadnutím na flexibilitu, variabilitu a reverzibilitu riešenia. Efektívnosť výstavby, životnosť stavby a možnosť zmeny jej funkčného využitia.

  • Udržateľnosť: Rešpektovanie súčasnej legislatívy v oblasti energetickej hospodárnosti budov, prípadne ešte úspornejšie riešenia. Aplikácia materiálov s nízkou zabudovanou emisnou stopou. Dôraz na kvalitné vnútorné prostredie. Zachovanie indexu zelene a zadržiavania vody v krajine.

  • Nový európsky Bauhaus: Implementácia významných hodnôt Nového európskeho Bauhausu: Udržateľnosť - v environmentálnom zmysle. Inklúzia - prístupnosť a cenová dostupnosť pre všetkých, dizajn pre všetkých, nové spoločenské modely. Estetika a kvalita - prepájanie kvalít miesta, podporovanie pocitu spolupatričnosti a integrovanie kultúrnych a sociálnych hodnôt.

Odborná porota je garanciou kvalitných výstupov prác, pričom študenti môžu účasťou v súťaži získať nové kontakty aj možnosť lepšie sa uplatniť na trhu práce. Víťazné projekty získajú aj finančné ohodnotenie.

Architektonická súťaž PREFABRICATION GOES CREATIVE prináša viaceré možnosti ako zefektívniť navrhovanie, výstavbu a prevádzku budov so zohľadnením požiadaviek na životné prostredie. Hlavným cieľom súťaže je oboznámenie súťažiacich s novými trendmi udržateľnej architektúry s použitím prefabrikácie. Dôraz sa kladie hlavne na nové trendy a aspekty dizajnu, energetickej efektívnosti, využitie materiálov s nízkou emisnou stopou, s využitím zelených a modrých opatrení ako sú vegetačné strechy, vegetačné fasády, zadržiavanie vody v krajine a iné v zmysle Nového európskeho Bauhausu.


Aktuálny štatút súťaže a technické údaje nájdete na stránke https://prefagoescreative.sk/dokumenty

 

Kontakt pre médiá:

Henrieta Kissova
PR and Marketing Manager

E: henrieta.kissova@skgbc.org
M: +421 915 774 241