Aktuality

Združenia a firmy predložili 4 kľúčové návrhy pre Vládu SR

 

Bratislava, 3. septembra 2024 – Spolu 33 spoločností a združení, ktoré zastupujú desiatky firiem, vyzývajú Vládu SR, aby podporila obnovu budov a zvyšovanie energetickej efektívnosti, čo zníži náklady na energie, zlepší kvalitu života a podporí ekonomiku Slovenska. Iniciátorom výzvy je platforma Budovy pre budúcnosť (BPB). Medzi signatármi podporujúcimi návrh pre vládu je aj Slovenská rada pre zelené budovy (SKGBC). 

Obnova budov má podľa nich potenciál priniesť výrazné úspory, nové pracovné miesta a stimulovať rast stavebného sektora naprieč regiónmi. Rozhodnutia tejto vlády pri transpozícii smerníc a alokácii rozpočtových zdrojov budú mať dlhodobý vplyv na celú spoločnosť.

Signatári – združenia a firmy, ktoré sú lídrami v sektore stavebníctva a udržateľnej energetiky – vyzývajú vládu k dôslednej implementácii európskych smerníc, čo umožní výrazný nárast kvalitne obnovovaných budov na Slovensku. Zároveň žiadajú o alokáciu zdrojov z relevantných fondov na pokračovanie a rozšírenie programov obnovy po roku 2026 a o zavedenie opatrení na podporu kvalifikovanej pracovnej sily v tomto sektore. Pre efektívnu realizáciu týchto cieľov navrhujú zriadenie koordinačnej platformy, ktorá zosúladí kroky všetkých zainteresovaných strán.

V priebehu nasledujúcich dvoch rokov musí Slovensko transponovať revidované európske smernice o energetickej hospodárnosti budov (EU/2024/1275) a o energetickej efektívnosti (EU/2023/1791). Rozhodovať bude aj o významných zdrojoch určených na podporné programy – o použití prostriedkov Modernizačného fondu, Sociálno-klimatického fondu, Environmentálneho fondu a tiež o zdrojoch EŠIF (tzv. EÚ fondy) na programovacie obdobie 2028 – 2034. Vláda tak bude mať skutočnú šancu, aby naštartovala investície do energetickej účinnosti, zlepšila situáciu obyvateľov, odbremenila rozpočty verejnej správy a podporila ekonomiku a zamestnanosť rovnomerne vo všetkých regiónoch Slovenska.

Lídri sektora obnovy a výstavby budov sú pripravení podporiť Slovensko na ceste k modernizácii fondu budov, na ceste k lepšiemu bývaniu, kvalitnejšiemu prostrediu v nemocniciach, školách a na úradoch a k nižším účtom za energie. Aby mohli prispieť k obnove budov a pomôcť chrániť zraniteľné domácnosti, potrebujú jasné a silné verejné politiky s dlhodobou víziou.

Signatári navrhujú Vláde SR, aby:

  1. Iniciovala všetky potrebné kroky pre včasnú implementáciu európskej smernice o energetickej hospodárnosti budov a o energetickej efektívnosti tak, aby sa ich transpozícia prejavila v zásadnom náraste počtu kvalitne obnovovaných budov na Slovensku.
  2. Alokovala zdroje Sociálno-klimatického fondu, Modernizačného fondu, Environmentálneho fondu a EŠIF 2028 – 2034 na plynulé pokračovanie a rozšírenie existujúcich programov (Obnov dom, Zelená domácnostiam a ďalšie) na podporu obnovy budov a obnoviteľných zdrojov energie po roku 2026.
  3. Zaviedla opatrenia a financovanie na podporu dodatočného vzdelávania a odbornej prípravy s cieľom zabezpečiť dostatok kvalifikovanej pracovnej sily s primeranou úrovňou zručností zodpovedajúcou potrebám v stavebnom sektore pre obnovu budov.
  4. Zriadila platformu koordinujúcu postup jednotlivých ministerstiev a štátnych agentúr so zástupcami odvetvia výstavby a obnovy budov a vlastníkov rezidenčných a verejných budov.

Prečo by obnova a energetická efektívnosť budov mali byť prioritou?

  • 63 % rodinných a 36 % bytových domov, ale aj 75 % verejných budov potrebuje obnovu, je neefektívnych a zbytočne zaťažuje rozpočty domácností a inštitúcií účtami za energie. Len obnovou budov na bývanie je možné znížiť celkovú konečnú spotrebu energie Slovenska o takmer 15 percent.
  • Komplexnou obnovou budovy je často možné dosiahnuť aj viac ako 70% úsporu energií. Podpora obnovy budov a energetickej efektívnosti prináša domácnostiam ochranu pred rastom cien energií dlhodobo a bez potreby každoročných a neudržateľných výdavkov zo štátneho rozpočtu na dotovanie cien energií.
  • Investícia sto miliónov eur do obnovy budov dokáže na Slovensku napr. vďaka zvýšeniu daňových príjmov priniesť viac ako 30 miliónov eur navyše do štátneho rozpočtu a podporiť 3 500 pracovných miest. Ekonomický stimul sa navyše prejavuje rovnomerne vo všetkých regiónoch.
  • Výstavba a obnova budov predstavuje viac ako polovicu celkovej slovenskej stavebnej produkcie, podieľa sa na HDP Slovenska 1,6 miliardami eur ročne a poskytuje prácu takmer 45 tisíc pracovníkom a tisíckam podnikov od mikro- a malých firiem pod stredné a veľké firmy s výrobnými závodmi.
  • Výroba stavebných materiálov ako sú pálené stavebné materiály, tepelné izolácie či okná a technických zariadení budov, ako sú tepelné čerpadlá, ekologické systémy kúrenia a chladenia, svietidlá či zariadenia na meranie a reguláciu, patria medzi najperspektívnejšie odvetvia. Podpora obnovy slovenských budov poskytne impulz na rast odvetvia s vysokým exportným potenciálom.

Rozhodnutia, ktoré bude vláda prijímať pri transpozícii smerníc a alokácii rozpočtových zdrojov sú dôležité. Majú dopad na súčasnosť a budúcnosť našej spoločnosti.

Návrhy a zoznam signatárov nájdete v dokumente: Obnova budov a energetická efektívnosť ako príležitosť rozostavať Slovensko – 4 návrhy pre Vládu SR